top of page

Çocuklarda Akran Kıskançlığı

Çocuk oyun terapisi

Kıskançlık, çocuğun kendisi için değerli olan bir ilişkinin tehdit altında olduğunu düşünmesiyle ortaya çıkan duygu, düşünce ve davranışlar bütünüdür. Çocuklarda akran kıskançlığı görülmesi normaldir fakat kontrol altında tutulmadığı zaman sosyal yaşamına ve çevresine olumsuz etkiler sağlayabilir.

çocuklar oynuyor

Kız çocukları arasında daha fazla kıskançlık olur. Çünkü kız çocuklarındaki sadakat, empati ve bağlılık konusundaki beklentileri erkek çocuklarındakilere göre çok daha fazladır. Erkeklerin kıskançlığı daha kabul edilebilirdir fakat kızlarınki özgüven eksikliği olarak yorumlanır. Tabii ki bu durumun çeşitli sebepleri olabilir. Bazen çocuklar akranlarının bir eşyasını, yaşantısını veya sahip olduklarını kıskanabilir.

Yalnızca sosyal becerisi ve özgüveni düşük çocuklar genellikle arkadaşlarını paylaşmamak adına kıskançlık hissederler. Çünkü arkadaşlarını paylaşıyor olmaları onları tehdit altına sokarak güçsüz hissettirir. Bu tür normalin üzerinde olan kıskançlıkların önüne geçilmemesi sosyal ilişkilerini de , okul başarısını da olumsuz etkileyecektir.

Peki Aileler Olarak Çocuklarda Akran Kıskançlığı ile İlgili Sizlere Düşen Görevler Nedir?

1)      En başta en önemlisi çocuklarınıza bu konuda öğüt vermemelisiniz. Dilediği gibi konuşup anlatabiliyor olması çok önemli.

2)      Empati kurun. Belki aynı durumla alakalı kendinizden örnek verirseniz kendini yalnız hissetmez.

3)      Çocuklarınızı asla kıyaslamayın ve böyle bir durumda kimseden özellikle övgü ile bahsetmeyin.

4)      Kıskançlıkla ilgili var olan hikayeleri okumak faydalı olabilir. Unutulmamalıdır ki, bu hikayeler öğüt verir gibi değil normal okunmalı!


Daha fazlası için bir uzmandan bilgi alabilirsiniz. Çocuğunuz için Ankara'da psikolog arıyorsanız PsikoFin Ankara Psikoloji Merkezi olarak tüm sorularınıza içtenlikle cevap vermekteyiz.


İşiniz ve Ailenizle Değerli bir Yaşama

PsikoFin

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page