top of page

Çift Terapisi Nasıl Sonuçlanır?


Çift terapisi nasıl sonuçlanır

Çift ve aile terapisine başvurmanın birçok nedeni vardır. Bunların hepsi insan ilişkilerinin doğasında var olan karmaşıklık ve zorluklara ek olarak bir keşif arayışından da kaynaklanmaktadır. Bireylerin çift ve aile terapisi istemelerinin yaygın nedenleri arasında iletişim sorunları, cinsel sorunlar, çatışmalar, yakınlık ve bağ kurma eksiklikleri, yaşam geçişleri, ebeveynliğin getirdiği zorluklar, kök aile problemleri, travmatik olaylar ve boşanma süreci veya sonrası gibi birçok faktör bulunabilir.

Yaygın olarak çift terapilerinin tüm sorunları çözerek mutlu sona ulaşmaya çalıştığına dair bir inanış vardır. Halbuki çalışma, çiftlerin hedef ve beklentilerine göre üç farklı şekilde sonlanabilir. Çiftlerin tercihleri ile yapabildikleri ve yapamadıkları bu sonuçları etkiler. Tercih edilip içsel engellerden dolayı ortaya çıkarılamayan ya da değiştirilemeyen davranışlar çalışma boyunca ele alınır.

Çalışmaya başlamadan önce ilk değerlendirme seansında çiftlerin beklenti ve hedefleri somutlaştırılır. Bu beklenti ve hedefler çalışmanın ilerleyen aşamalarında değişebilir ve gelişebilir. Bu durum gayet normaldir. Çiftlerin beklenti ve hedeflerine göre çalışma sonucunda üç farklı senaryo ortaya çıkabilir.


Çift Terapisinde Hiçbir Şey Değişmedi

Çiftlerden biri "Böyle gelmiş, böyle gider" düşüncesine sahipse ve davranış değişikliğini tercih etmediğinde bu sonuç ortaya çıkabilir. İlk değerlendirme seansında bir beklentisi ve hedefi olmadan, böyle gelmiş böyle gider düşüncesine sahip danışanların süreç içerisinde katılım sağlaması ve hedefler belirlemesi de muhtemeldir. Bu durum, terapiste, partnere ve en önemlisi kişinin kendi tercihlerine bağlıdır. Değişimin hangi durumlar için ne amaçla istendiği ve harekete geçilmesi bu açıdan önemlidir.


Çift Terapisinde Ayrılık

Bir ilişkinin başlaması gibi bitmesi de doğal bir sonuçtur. Çiftler sağlıklı bir ayrılık için çift terapisine başvurabilirler. Öte yandan, çiftlerden biri ayrılık beklentisi ve hedefiyle çalışmaya başlayabilir. Böylece çalışma sürecinde çiftlerden diğeri de ayrılık seçeneğinin en iyisi olduğuna karar verebilir. Yaşamlarında farklı bir döneme geçiş olacağından, terapist çiftlerin önem verdikleri yaşam alanlarındaki değişikliklerin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için onlarla işbirliği içerisinde hareket eder.


Mutlu Son

Ankara'da çiftlerin çoğu PsikoFin Ankara Psikoloji Merkezi'ne sorunlarının çözülmesi beklentisiyle başvurmaktadırlar. Bu noktada, değiştirilebilecek ve kontrol edilemeyecek durumların netleştirilmesi önemlidir. Hedeflerin gözle görülür olması sağlanır ve hangi durumda ne amaçla gelişim beklendiği belirlenir. Terapist ve çift iş birliği içerisinde bir orta yol belirler ya da hiç farkında olunmayan farklı alternatifler ile çözüme ulaşılır. Terapistin çalışma sonunda ulaşmak istediği nokta, çiftlerin çalışmada öğrendiklerini ve deneyimlediklerini günlük hayatlarına yansıtmaları ve benzer durumlarda baş etme ve çözüm stratejileri üretme becerilerini geliştirmeleridir.


İlk değerlendirme sonucunda planlanan çalışma, Çiftler için Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) ilke ve prensipleri ile gerçekleştirilir. Bir sonraki yazımızda Çiftler için Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ankara'da veya online olarak çift ve aile terapisine katılmak isterseniz bizden bilgi alabilirsiniz. Soracağınız tüm sorulara içtenlikle cevap alacaksınız. Değerlerinize yaklaşabildiğiniz bir gün olmasını dileriz.


44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page